Mediterraan Paradijsje in Brabant

 

 

Bloemen & Planten augustus 2008: Mediterraans paradijs in Brabant

Interview en tekst: Annemarie Görts. Foto’s: Fam. Honig en A. Görts. 

Graag willen we ons Mediterraans tuinparadijs delen met andere tuinliefhebbers. We zouden het fantastisch vinden om ons verhaal te kunnen ´prijsgeven´ in Bloemen & Planten´, schreven Irene en Frank Honig uit Son en Breugel in een enthousiaste brief aan de redactie. Nieuwsgierig geworden door hun verhaal én de meegestuurde foto´s bezoek ik hen op een zonnige dag in mei.

Dat de tuin voor Irene en Frank hun grote passie is, wist ik al uit hun brief. Ze blijken inderdaad tuinliefhebbers te zijn die van geen ophouden weten; in drie jaar tijd onderging de tuin bij hun nieuwe huis door hard werken een ware metamorfose. En dat, terwijl ze hun vorig huis én tuin net op orde hadden. Toen ze echter de kans kregen in de buurt een woning met een veel groter perceel te kopen, grepen ze die meteen aan. Dus verhuisden Irene, Frank en hun twee opgroeiende kinderen eind 2004 naar hun huidig vrijstaand geschakelde woning. Hoewel ze zich in de eerste maanden na de verhuizing vooral bezig hielden met het opknappen en inrichten van de woning, haalden ze ´ter ontspanning´ in de slecht onderhouden tuin regelmatig een boom om, om meer zicht te krijgen op het700 m2grote perceel. Net als bij hun vorige woning wilden ze een mediterraan paradijsje creëren. Irene en Frank hebben nu eenmaal hun hart verpand aan landen als Italië en Spanje.

BP Aug 2008 middenpage1

Spaans tuinhuis

De verwaarloosde tuin veranderde in een prachtig oord met smaakvol ingerichte themahoekjes in mediterrane én in oosterse sfeer. Zo is er een Italiaans en een Marokkaans hoekje, een Oosters terras en een witgeschilderd Spaans tuinhuis – compleet met veranda aan het water – dat de blikvanger van de tuin vormt. Dit opvallende bouwwerk was voorheen niet meer dan een bestaand, standaard tuinhuisje. Met hergebruikte materialen werd het door Frank verbouwd en uitgebreid met een veranda die aan twee kanten grenst aan een grote vijver. Frank en Irene wijzen me op de – nu blauwgeschilderde – openslaande deuren die vóór de bouw van de serre in de achterpui van de woning zaten, op de blauwe tweedehands tegels die zijn gecombineerd met oude tegels uit de tuin, op de authentieke Spaanse dakpannen die ze ooit op vakantie in de grond vonden en op de bijna oogverblindende, witte pilaren van de veranda. Frank: “Je zou het niet zeggen maar deze pilaren zijn gemaakt van oude pvc buizen die ik met muurverf wit heb geschilderd. En die dakramen, dat zijn eigenlijk transparante kastpanelen.” 

Tuinbouwvakkers

Frank en Irene hebben er een sport van gemaakt om betaalbare materialen en spullen voor hun tuin op de kop te tikken. Beroepsmatig hebben ze niets met de bouw of de tuinsector maar in hun vrije tijd zijn ze echte ´tuinbouwvakkers´ zoals ze zichzelf omschrijven. Op vakanties – vaak naar Spanje maar ook naar Bali -  kunnen ze het niet laten om bouwmarkten en tuincentra af te struinen, soms tot vervelens van de kinderen. Ook ´shoppen´ ze veel op marktplaats, waar ze voor een habbekrats de mooiste spullen vandaan halen. En soms lopen ze toevallig ergens tegenaan. Zoals bij het siersmeedwerk, afkomstig van de schoorsteen van de overbuurvrouw dat ze bij het oud ijzer op de stoep vonden. Het siert nu het romantische prieelbankje in het Marokkaanse hoekje, dat door Frank en Irene ook wel Marrakech wordt genoemd. Deze felblauwe bank werd – zoals vrijwel alles in de tuin – door Frank zelf gemaakt. Het siersmeedwerk in de achterwand geeft het een oosterse uitstraling. Hoe ze daar weer aan gekomen zijn? Irene: “Het zijn gewoon drie smeedijzeren deurmatten, die we goud geschilderd hebben!”

BP Aug 2008 middenpage2

Isola Bella

Achterin de tuin ligt een verhoogd Italiaans vlonderterras dat een mooi zicht over de vijver en de rest van tuin geeft. Dit hoekje, door Frank en Irene Isola Bella genoemd, naar het bloemeneiland in Lago Maggiore, ontstond als slimme oplossing om een met de buren gemeenschappelijke aanhangwagen aan het zicht te onttrekken. De aanhangwagen staat nu geparkeerd onder het vlonderterras. Zo is hij vanuit de tuin niet te zien en wordt de ruimte optimaal benut. Gele louvredeurtjes, een blauwe sidetable met potten en beelden in Italiaanse sfeer en potten met allerlei kleurige bloemen en een prachtig bloeiende bougainville geven het vlonderterras een zuidelijke uitstraling. Elk themahoekje in de tuin is door dit enthousiast echtpaar even smaakvol gedecoreerd. Frank: “Wat handig is, is dat we heel goed kunnen samenwerken. We hebben vaak ook dezelfde gedachten over hoe we iets in willen richten.” 

Lichtslang

Samen plannen maken voor de tuin vinden ze het leukste. Frank fantaseert erover een nieuw hoekje te creëren in de sfeer van Tannah Lot; dit is een Balinese tempel gelegen op een hoge klif boven de oceaan. Irene heeft hierover haar twijfels: “Hij noemt dit hoekje steeds al Tannah Lot maar dan moet je met water gaan werken en we hebben al zoveel water in de tuin!” Behalve de grote vijver is er ook een waterval, enkele waterloopjes en een groot waterelement in barokstijl. Overal in de tuin is er het rustgevende geluid van klaterend water. De mediterrane sfeer in de tuin wordt versterkt door verschillende soorten citrus en Agapanthus in pot en enkele grote Chinese waaierpalmen (Trachycarpus fortunei), bamboes, Canna´s, twee zuilvormige cipressen en een Cordyline in de volle grond. De potten overwinteren in het Spaanse tuinhuis en in de garage die vorstvrij worden gehouden. De planten in de volle grond moeten zichzelf maar zien te redden. Irene: “Bij meer dan 10 ºC vorst pakten we de palmen in met stro en plastic. Maar toen hoorde we dat je ook een lichtslang om de stam heen kunt doen, dit is net voldoende om ze goed door de vorst heen te krijgen. Na de vorst pakken we ze direct weer uit, want anders kunnen de bladeren verstikken en heb je kans op schimmel”. 

Balinese vlaggen

De tuin ligt er keurig bij. In de borders – waarin grote groepen Hosta, Heuchera en vrouwenmantel de bodem bedekken – is geen onkruidje te bekennen, het gazon ligt er mooi bij, de randjes zijn geknipt. Maar volgens Irene had ik niet veel eerder moeten komen. Mijn bezoek blijkt in huize Honig heel wat teweeg te hebben gebracht. Nog geen twee weken geleden vierde het gezin nog vakantie in Spanje. Bij terugkomst stond het onkruid en het gras wel erg hoog en moest er hard worden gewerkt alles weer op orde te krijgen. Frank bekent dat hij twee dagen vóór mijn bezoek het Spaanse tuinhuis en de veranda zelfs nog een likje verf heeft gegeven. En het gat in de border werd snel gevuld met prachtig bloeiende Canna´s. “Alleen is Irene vergeten de vlaggen te strijken”, lacht Frank als we bij hoofdterras achter de woning staan. Deze Balinese vlaggen, meegenomen uit Indonesië, steken hoog in de lucht en vormen hier een exotisch accent. Ik beloof hen de vlaggen, waar de vouwnaden nog in zitten niet van dichtbij te fotograferen…

Op het terras staan twee uitnodigende loungechairs. Ze ogen alsof ze nog nauwelijks zijn gebruikt. Dat blijkt te kloppen. Frank: “We zijn altijd bezig geweest de tuin op te bouwen. Dit jaar willen we meer van de tuin gaan genieten en eens wat vaker op het terras gaan zitten!”

Bovenstaand artikel kreeg een tweede publicatie in het tijdschrift Tuinplus

Zomereditie 2009. Een speciale jaarlijkse uitgave van Bloemen & Planten:Tuinplus zomer 2009 voorpag

 

Tuinplus zomer 2009 inh pag